ΥΓΕΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Διανύοντας μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, εκρηκτικής ανεργίας και κοινωνικής ανέχειας λόγω των κυβερνητικών μέτρων και του Μνημονίου ΔΝΤ-ΕΕ είναι αναμενόμενες οι αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού, ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Την ώρα λοιπόν που είναι προφανής η αναγκαιότητα στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ και του κοινωνικού Κράτους,αυτό οδηγείται στην πλήρη καταστροφή, αφού κυβέρνηση και τρόικα αποφασίζουνν άγρια περικοπή των ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό (1,4 δις για φέτος) και έπεται συνέχεια..Οι απολύσεις των συμβασιούχων και των stage, το πάγωμα σχεδόν όλων των προσλήψεων, το κλείσιμο τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων, οι καταργήσεις προνοιακών ιδρυμάτων θα δημιουργήσουν τεκτονικές δονήσεις σε όλο το σύστημα κοινωνικής περίθαλψης και συνοχής. Δεκάδες χιλιάδες φτωχών, ανέργων, απολυμένων, μεταναστών δεν θα βρίσκουν απλώς ράντζα αλλά κλειστές πόρτες στο ΕΣΥ.
Το ασφαλιστικό έκτρωμα και η διάλυση των κλάδων υγείας των ταμείων θα δώσει τη χαριστική βολή. Θα επιβληθεί δραστικός περιορισμός φαρμάκων, εξετάσεων και επισκέψεων, με τελικά δραματική  υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, και στροφή σε μια φθηνή, συμπτωματική και  όχι αιτιολογική αντιμετώπιση, πολύ μακριά από την ξεχασμένη ήδη παρέμβαση στα νοσογόνα αίτια και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες της νοσηρότητας. Στις χώρες που αποδέχτηκαν τη «βοήθεια» του ΔΝΤ, το προσδόκιμο επιβίωσης μειώθηκε ακόμα και 10 χρόνια! Βασικός στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας δεν είναι η «αναβάθμιση του ΕΣΥ» όπως υποκριτικά τιτλοφορείται ο νέος νόμος, ούτε ο εξορθολογισμός τους κόστους περίθαλψης, αλλά η γενικευμένη περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας, η συγχώνευση ή και κατάργηση κλινικών, τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων..
Η κατάσταση στην περιφέρεια ιονίων νήσων είναι χαρακτηριστική της εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας από κεντρικό και «τοπικό» κράτος.Υποστελεχωμένα νοσοκομεία,που λειτουργούν με την αυτοθυσία των εργαζομένων..Το σήριαλ του νέου νοσοκομείου Κέρκυρας συνεχίζεται ακόμα και τώρα,λίγο πριν την πολυπόθητη παράδοσή του στον κερκυραικό λαό,εξυπηρετώντας μικροπολιτικά-προεκλογικά παιχνίδια..Γιατροί με προσφορά ετών στο ΕΣΥ και μάλιστα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της περιφέρειας εξωθούνται σε παραίτηση μη μπορώντας να δουν προοπτική..Δομές κοινωνικής φροντίδας (π.χ. βοήθεια στο σπίτι) απειλούνται με «λουκέτο»...Προβλήματα που επιτείνονται με την αντιδραστική τομή του Καλλικράτη.

            Με τον Καλλικράτη, το κόστος των υπηρεσιών υγείας μεταφέρεται στο «τοπικό κράτος», δηλ. στους εργαζόμενους, που θα καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο υπέρογκα δημοτικά τέλη, αλλά και απευθείας «επίσκεψη» για την περίθαλψή τους. Πρακτικά μιλάμε για τη μεταφορά της  λειτουργίας των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων στους δήμους που οδηγεί στη ντε φάκτο επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τους. Οι δήμοι θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να συμπτύξουν μονάδες, να επιβάλουν ανταποδοτική λειτουργία ή να αναζητήσουν δρόμους σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα.  Σε ένα τέτοιο τοπίο θα διαμορφωθούν συνθήκες εντεινόμενης εμπορευματοποίησης και ταξικής κατηγοριοποίησης των υπηρεσιών υγείας.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν πρέπει να αντισταθούμε!Έχουμε την ευθύνη της υπεράσπισης όχι της σημερινής προβληματικής πραγματικότητας στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά του βαθύτερου πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι το καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι ή μετανάστες, σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας.Αυτό το όραμα κανένας περιφερειάρχης του Καλλικράτη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.Η απάντηση έρχεται  μόνο μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και συνολικά των εργαζομένων στον τόπο μας!.Σε αυτούς τους αγώνες στρατευόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.
Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι δύναμη διαχείρησης αυτής της ήττας ούτε απλά μια συνεπής καταγγελία.Πρέπει να εμπνέει και να εμπνέεται από την καθημερινή πάλη των εργαζομένων,να ξαναγίνει συνώνυμη της αλληλεγγύης,της αξιοπρέπειας και της ανατροπής!

Μαρκάτης Ελευθέριος,γιατρός ,υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου